Blogin arkisto

Suuret julkiset hankkeet kannattaa tehdä heikossa suhdanteessa

Maanantai 18.6.2012 - Heikki Ikonen

Tampereella pitkän taistelun kohteena olleesta Rantatien tunnelista saatiin valtuustossa lopulta päätös. En ota kantaa hankkeen puolesta tai sitä vastaan sinänsä, mutta yhtä vastustajien perustelua minun on pakko perata, koska se on taloudellisesti niin takapajuinen.

Lue lisää »

15 kommenttia . Avainsanat: Heikki ikonen, Tampere, talous, taantuma, suhdanne

EU tienhaarassa - taas kerran

Tiistai 5.6.2012 - Heikki Ikonen

Rajua lamaa poteva Espanja rämpii pankkikriisissä. Sen pitäisi pääomittaa maan kolmanneksi suurinta pankkiaan Bankiaa 19 miljardilla, mutta rahaa ei ole, ja luottomarkkinoilta se on melkein jo ulkona. Espanja maksaa uusista veloistaan jo yli kuuden prosentin korkoa. Sitä pidetään yleisesti kipurajana, jonka takana on tukiluukku.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pankkikriisi, velkakriisi, talous, euro, Espanja, EU, EVM, eurobondit, tuki, pankkituki

Kreikka lähtee eurosta ilman vaali-ihmettä

Maanantai 28.5.2012 - Heikki Ikonen

Kreikan lähtö eurosta on jo erittäin todennäköistä, ellei uusintavaali tuo suurta mullistusta toiseen suuntaan, eli kreikkalaiset säikähtävät tajutessaan paluun drakmaan olevan edessä. Kova halu heillä on kyllä pysyä eurossa – mutta ilman kustannuksia. Säästöjä ja talousuudistuksia ei pitäisi tehdä, ne kuulemma loukkaavat ulkoa saneltuina kansallista itsemääräysoikeutta.

Lue lisää »

16 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, Kreikka, vaali, Syriza, euro

Jääkiekko ei ole julkinen palvelu vaan bisnestä

Maanantai 14.5.2012 - Heikki Ikonen

Jääkiekon MM-kisojen lippujen hinnoista syntynyt sota sai hiukan huvittavia piirteitä. Protesteista sai vaikutelman, että huippukiekkoilu on julkista palvelua, jonka hinnasta pitäisi päättää osapuilleen demokraattisissa elimissä. Kiekkoyleisön näköharha johtuu siitä, että kiekko on ainoa iso palloilulaji, jossa menestymme. Kisojenkin pitäisi siis olla kaikkien ulottuvilla, koska menestystä janotaan ja juhlitaan kollektiivisesti.

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hinnoittelu, hinta, raha, mm-kisat, tuotantokustannukset, tuottavuus, tuotto, markkinat

Ranskan liikkumavara on pienempi kuin Hollande uhoaa

Keskiviikko 9.5.2012 - Heikki Ikonen

Ranskassa presidentiksi noussut vasemmiston Francois Hollande ajaa euromaiden budjettivajeet rajaavan vakauspaketin avaamista. Hän uhoaa hankkivansa kasvua vaikka velaksi. Kasvu on tietysti tarpeen jokaisessa maassa, mutta kuten suomalaiset tietävät 1980-luvun hullujen vuosien seurauksena, raskaasti velkavetoinen kasvu on hyvin riskialtista. Samasta syystä Kreikka on nyt syvällä nesteessä.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, budjettivaje, kansantalous, vakauspaketti, luottoluokitus

Suomen kohtalo ei ole yhtä kuin Nokia

Keskiviikko 2.5.2012 - Heikki Ikonen

Kun Nokialla menee huonosti, synnyttää se Suomessa maailmanlopun tunnelman, niin suuri on ollut yhtiön merkitys työllistäjänä, yhtiöveron maksajana ja kansallisen itsetunnon kohottajana. Niin surullista kuin Nokian alamäkeä on seurata, ei suomalaisten pidä silti sortua näköalattomuuteen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, Nokia, vientiyhtiöt, yritykset, Suomi

Pankkikriisien keskimääräinen kesto on neljä ja puoli vuotta

Keskiviikko 25.4.2012 - Heikki Ikonen

Velkakriisin jatkuva venyminen tuskastuttaa eurooppalaisia, niin myös suomalaisia, vaikka meihin vaikutukset kohdistuvat etupäässä välillisesti. Pari kuukautta kestänyt optimistinen vaihe rakoili pahan kerran, kun markkinoilla levisi pelko Espanjan maksukyvyn rapautumisesta. Lähiviikkoina siihen pitäisi saada jokin helpotus. Todennäköisesti EKP jakaa lisää halpaa luottoa pankeille tai ostaa Espanjan velkoja, ja markkinat saadaan rauhoittumaan. Siten ennusteiden lupaama elpyminen pääsisi taas vauhtiin.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, velkakriisi, euro, EKP, eurokriisi, pankkikriisi

Kuubakin oivalsi yrittäjyyden merkityksen hyvinvoinnille

Maanantai 16.4.2012 - Heikki Ikonen

Vain kourallinen maailman maista pitää enää yllä sosialismia, yhtenä niistä Kuuba, joka siirtyi sosialismiin yli 50 vuotta sitten Fidel Castron johtaman vallankumouksen kautta. Castrot ovat edelleen vallassa, joskin vakavasti sairastellut 85-vuotias Fidel jätti 2008 aktiivisen johtamisen viisi vuotta nuoremmalle veljelleen Raúlille. Poliittisia muutoksia Raúl on tuonut niukasti - autoritaarinen ja keskusjohtoinen järjestelmä pidetään yhä pystyssä kovin ottein. Silti Raúl on osoittautunut veljeään käytännöllisemmäksi johtajaksi.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, yrittäminen, sosialismi, Kuuba, markkinatalous

Finnairin kohdalla vaahdotaan epäoleellisista asioista

Maanantai 26.3.2012 - Heikki Ikonen

Finnairista syntyi julkinen sota, kun yhtiön johtajan Mika Vehviläisen epämääräinen asuntokauppa paljastui, antaen mielikuvan korruptoituneesta hyväveli-verkostosta, jossa herrat suhmuroivat etuja toisilleen. Asia vietiin poliisitutkintaan.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hyväveli, tulospalkkio, optio-ohjelma, talous, bonus

Sijoita yrityksiin, älä kultaan

Tiistai 13.3.2012 - Heikki Ikonen

Maailman menestynein sijoittaja Warren Buffett tunnetaan suorista, osuvista ja usein perinteisestä talousajattelusta poikkeavista näkemyksistään. Sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathawayn vuotuisessa sijoittajakirjeessä hän arvostelee – jälleen kerran – sijoittajien vimmaa pistää rahansa kultaan. Sen hintahan on moninkertaistunut viime vuosien aikana.

Maailmassa on tällä hetkellä kultaa 170 000 tonnia. Jos se sulatettaisiin kuutioksi, sivun pituus olisi noin 21 metriä, Buffet laskee. Kuution arvo on nykyään noin 9600 miljoonaa dollaria. Summalla voisi ostaa Yhdysvaltain kaikki viljelysmaat, tai 16 Exxon Mobil -öljy-yhtiötä.

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, sijoittaminen, kulta, arvometallit, taloustiede, hyödykkeet

Yrityksen tavoite on optimoida henkilöstön määrä

Torstai 23.2.2012 - Heikki Ikonen

Yhdysvalloissa republikaanien kilpailua presidenttiehdokkuudesta johtaa Mitt Romney, jonka vaalivaltti on talousosaaminen. Kuvernöörinä hän tasapainotti osavaltionsa Massachusettesin budjetin nostamatta veroja, ja sijoitusyhtiö Bain Capitalin omistajana ja johtajana hän siivitti yhtiönsä menestystarinaksi. Bain Capital osti taloudeltaan hoippuvia yhtiöitä, saneerasi ne kuntoon ja möi hyvällä voitolla. Toiminta teki Romneysta miljonäärin.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, saneeraus, irtisanominen

Viinasen pörssihörinät ovat halpaa populismia

Maanantai 13.2.2012 - Heikki Ikonen

Joidenkin ihmisten kanssa ei vain tule toimeen. Kun kärvistelin 1990-luvulla suuren laman kourissa työttömänä lukemattomien suomalaisten tapaan, kokoomuksen Iiro Viinanen yritti keksiä konstin jos toisen, jotta valtion ei tarvitsisi kustantaa minulle välttämätöntä työttömyystukea. Nyt, kun olen taas työnmarkkinoilla ja yritän raapia kasaan piensijoittajana itselleni eläkettä, Iiro haluaa lakkauttaa pörssin. Näin hän uhoaa tuoreessa kirjassaan Vasen oikea, oikea vasen, jonka hän teki yhdessä toisen ex-poliitikon Esko Seppäsen kanssa.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, lama, talous, pörssi, sijoittaminen, sijoittaminen, omistus

Oikeaa hintaa ei ole

Maanantai 30.1.2012 - Heikki Ikonen

Hinnoittelu on yrityksen menestyksessä yksi keskeisistä avaimista, ja toisaalta se hyödykkeen ominaisuus, joka ratkaisee pitkälti kuluttajan ostopäätöksen. Laadusta moni asiakas on valmis maksamaan, osa taas ei. Tarpeeksi halvalla menee usein aika kehnokin tuote, jos se täyttää edes jollain tapaa tarkoituksensa.

Lue lisää »

12 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hinnoittelu, talous, yritys, ostopäätös, laatu

Pörssi kielii suhdanteen kohentumisesta

Maanantai 23.1.2012 - Heikki Ikonen

Kun pörssit lähtivät syöksyyn viime elokuussa, oli selvää, että reaalitaloudessa on edessä kurja talvi. Ikäviä uutisia virtasikin kohtapuoleen niin euroalueen velkakriisistä kuin yrityspuolelta. Tulosvaroituksia tippui ja yt-neuvotteluista uutisoitiin tuon tuosta.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssi, talous, euro, velkakriisi, yt-neuvottelut

Itseensä käpertymisen mielettömyys - tapaus Pohjois-Korea

Maanantai 16.1.2012 - Heikki Ikonen

Pohjois-Korea keräsi vaihteeksi muun maailman huomion, kun Kim Jong-il, yksi historian verisimmistä tyranneista, heitti veivinsä. Valtaistuimen perineeltä pojalta tuskin kannattaa odottaa kummempia otteita kuin isältään. Pian uutiset unohtavat taas tuon 22 miljoonan ihmisen keskitysleirin, jonka kansalaiset kitkuttavat jatkossakin nälässä ja pelossa ties minne asti.

Lue lisää »

15 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Pohjois-Korea, talous, talouskriisi, nälänhätä, kommunismi, diktatuuri

IFO:n suhdannekellossa jo lupaavia oireita

Keskiviikko 30.11.2011 - Heikki Ikonen

Saksalaisen tutkimuslaitoksen IFO:n suhdanneindeksi osoittaa pientä piristymisen merkkiä. Ostopäälliköt ovat kaikkialla maailmassa nyt hieman positiivisempia kuin vain kuukausi sitten. Myös IFO:n suhdannekello, joka on ollut laskussa viime talvesta asti, on pysähtynyt. Yleensä suhdannekellon pysähtymistä seuraa jonkinlainen muutos. Tässä tapauksessa uusi suunta olisi tietysti ylös.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Ikonen, suhdanne, suhdanneindeksi, talous, IFO, eu, ekp, euro, velkakriisi

Kuinka eurosta erottaminen onnistuisi

Keskiviikko 23.11.2011 - Heikki Ikonen

Suomessa kuten muissakin taloutensa hyvin hoitaneissa euromaissa kansalaisten mielialat alkavat kallistua siihen, että ylivelkaantuneet ja säästökuurista kieltäytyvät maat pitäisi erottaa eurosta. Tämä koskee ennen kaikkea Kreikkaa, jossa tuore hallitus etsii hiukan epätoivon makuisestikin poliittista selkänojaa, jotta hallitus voisi täyttää luotottajien vaatimukset.

Eurosta erottamiseen on kuitenkin suuri juridistekninen este: eurosopimusta luotaessa ei otettu edes huomioon mahdollisuutta jonkun maan erottamisesta, vaikka poliittista halua siihen löytyisi. Sopimus ei siis mahdollista eurosta erottamista kuin sopimusta rikkomalla. Siitä seuraisi varmasti suuri sotku, jos erotettu ei päätöstä nielisi.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, euro, talous, euromaat, ekp, kassakriisi

Velan määrä on suorassa suhteessa itsenäisyyteen

Keskiviikko 16.11.2011 - Heikki Ikonen

Charles Bukowskin romaanissa "Kaupungein kaunein tyttö" naispuolinen päähenkilö tuskailee, kuinka tungettelevia miehistä tulee, kun antaa heille luvan tarjota ryypyn. Jos hyväksyt ryypyn, tilaat ongelmia, opastaa kaunotarta kirjailijan alter ego Henry Chinaski.

Kohtaus istuisi liike- ja valtiontalouden peruskurssiin. Euromaiden ja ylipäätään valtioiden ylivelkaantumisen yhteydessä luotottajat esittävät erinäisiä vaatimuksia, joilla halutaan varmistaa velallisen maksukyky. Valtioita vaaditaan rankkoihin säästökuureihin, veronkorotuksiin ja yksityistämisohjelmiin, jotka saavat raivoihinsa suuren osan väestöä. Vaatimuksia syytetään demokratian ja valtiollisen itsenäisyyden loukkauksiksi.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, velka, velallinen, maksukyky, valtiontalous, euro, Kreikka

Kriisimaiden on palautettava kilpailukykynsä

Keskiviikko 9.11.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden kriiseistä on vaahdottu pari vuotta aamusta iltaan, mutta yksi ulottuvuus on jäänyt liian vähälle huomiolle. Kreikassa kuten muissakin ylivelkaantuneissa maissa palkkakustannukset ovat nousseet viimeiset kymmenen vuotta selvästi kiivaammin kuin työn tuottavuus. Se toki pitää aikansa yllä talouskasvua ja ostovoimaa, mutta palkkatason nousun rahoitus velalla johtaa väistämättä kilpailukyvyn heikentymiseen ja massiiviseen kauppataseen vajeeseen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, kreikka, palkkakustannukset, tuottavuus, työ, rahoitus, palkkasopeutus, kustannustaso, eu

Koulutus vaatii muutakin kuin massaluennon

Tiistai 11.10.2011 - Heikki Ikonen

Olen osallistunut elämäni mittaan erinäiseen määrään seminaareja kirjavilta elämänalueilta, kirjallisuustieteestä bisnekseen. Olen myös vertaillut kokemuksiani toisten kanssa. Useimmat jakavat kanssani käsityksen, että suurten tilaisuuksien massaluennoilla on aika vähän tekemistä koulutuksen kanssa, vaikka ne sellaiseksi määritellään.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, koulutus, seminaari, luento, massaluento

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »